Enkla och goda recept

Minda´s senap- och citrondressing till sallad
Blanda i en flaska med lock 1 dl olivolja med 1 msk nypressad citronsaft, 1 tsk dijonsenap, en nypa salt och lite chilipeppar. Sätt på locket och skaka. Lägg sallat i en skål, strö över en näve rostade pinjenötter och ringla dressingen över.


Minda´s tomatsalsa
Skär 12 tomater i klyftor och lägg i en skål. Hacka 1 liten rödlök, 1 avokado, 4 cm gurka och 1 röd chili och blanda med tomaterna. Rör ner 2 msk olivolja, 2 tsk färskpressad limesaft och 1 tsk rivet limeskal. Salta och peppra. Servera till grillat.



Minda´s kalla gurksoppa
Mixa ihop 2 dl krossad is, 2 dl yoghurt, ½ skalad och urkärnad gurka, 1 handfull gurkörtsblommor, några kvistar färsk dragon och basilika samt saft och skal av 1 citron. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål och toppa med några gurkörtsblommor.

Minda´s rödbetstoast
Värm ugnen till 250°. Skala och koka 4 små rödbetor mjuka. Lägg fyra skivor surdegsbröd på en plåt och lägg en skiva brieost på varje. Skala och skiva rödbetorna och fördela dem över osten. Strö över några hackade valnötter, ringla över lite honung och grilla gyllenbrunt i ugn. Strö över flingsalt.

Minda´s gratinerade auberginebakelse
Skär auberginen i centimetertjocka, runda skivor. Salta och låt dem svettas i 20 minuter. Torka av, pensla med olivolja, stek hastigt. Lägg ut hälften av skivorna i en ugnsfast form, lägg tunt skuren tomat, en skiva chèvre och några droppar honung på varje. Toppa med en aubergineskiva och gratinera i 200° tills osten smält.

Minda´s dragonvinäger
Fyll en flaska med toppskott av dragon och häll röd- eller vitvinsvinäger över. Låt stå ljust och dra i minst en månad. Använd vinägern till dressingar eller droppvis som smaksättare i såser.

Minda´s vitlöksfrästa mangold
Hacka 2 liter färska mangoldblad grovt. Lägg i en het stekpanna och låt det mesta av vattnet som bildas koka bort. Häll i 2 msk olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta samt 1 tsk torkad timjan. Fräs någon minut. Lägg på fat och strö över flingsalt, svartpeppar och 100 g smulad fetaost. Servera som tillbehör.


Minda´s chilitryffel
Finhacka 1-2 chili. Hacka 100 g mörk choklad, 70 %. Koka upp 1 dl vispgrädde, dra grytan från värmen och rör i chili och choklad. Rör om tills chokladen smält och ställ kallt. När smeten stelnat, rulla bollar som vänds i kakao. Förvara kallt.



Minda´s jordgubb- och basilikasmoothie
Lägg 2 dl färska jordgubbar, skal och saft från 1 lime samt 10 färska basilikablad i en mixer. Tillsätt 2 dl naturell yoghurt och mixa samman. Häll upp i glas och dekorera med några basilikablad.

Minda´s thaisallad
Skär en handfull sockerärter och ett äpple i tunna stavar. Skiva en knippa salladslök och en handfull rädisor tunt. Finhacka 1 röd chili och en bunt thaibasilika. Blanda ihop, lägg på fat och ringla över en dressing gjord på 2 msk honung, 1 msk soja och ½ msk sesamolja. Strö över rostade sesamfrön och servera till kött, kyckling eller lax.

Minda´s citronglass
Lägg en halv liter god vaniljglass, saft och rivet skal från 1 citron och en rejäl bunt mycket fint hackade citronmelissblad i en bunke och blanda väl.  Skeda upp i portionsskålar och njut som den är, eller häll 1 tsk vodka över varje portion. Dekorera med citronmeliss.


Minda´s gräslökspesto
Mixa ihop ½ dl dill, 1 dl hackad gräslök, 1 1/2 dl olivolja och ½ dl pinjenötter. Rör ner 4 msk riven parmesanost och smaka av med salt och peppar. Gott att blanda ner i potatissalladen eller att servera till grillat kött.